Case: Tikirak

Kangasalle suunniteltu Ompputarha on rakennusliike Tikirak Oy:n ensimmäinen asuntokohde, joka on 3D-mallinnettu. Mallintamisesta on apua erityisesti kohteen ennakkomarkkinoinnissa, sillä sen avulla potentiaalisille ostajille voidaan välittää mahdollisimman realistinen kuva lopputuotteesta.
 
Ompputarha on rivitalokohde, johon on suunniteltu kolmetoista asuntoa. Mallintaminen on yksi Granon SokoPro-projektipankin lisäpalveluista, ja sitä voidaan käyttää käytännössä minkä tahansa kiinteistön mallintamiseen. Tikirakille kyse oli pilottihankkeesta, eli ensimmäisestä 3D-mallinnetusta kohteesta.
 
– Tapaamme Granon edustajaa säännöllisesti miettiessämme tulevia kuvioita, ja keskustelun lomassa tuli esiin mahdollisuus tehdä 3D-mallinnus Ompputarhasta. Palaverissa järjestetty demonstraatio virtuaalilaseineen teki suuren vaikutuksen. Päädyimme tekemään kohteesta perinteisemmän, nettisivuilla olevan mallin ja sen mukaiset havainnekuvat, mutta tulevaisuudessa alalla varmasti siirrytään vähitellen myös VR (virtual reality)-mallintamiseen, Tikirak Oy:n projekti-insinööri, diplomi-insinööri Lassi Hinkka kertoo.
Mallintamisen hyödyt kohdistuvat ennen kaikkea rakennuskohteen ennakkomarkkinointiin, mutta Tikirakille mallintamisesta oli hyötyä myös itse kohteen suunnittelussa.
 
– Mallista huomasimme, että yhden ikkunan paikka kalustukseen nähden ei ollutkaan paras mahdollinen. Malli siis auttoi meitä suunnittelussa, ja sen pohjalta siirsimme ikkunan paikkaa puoli metriä, jotta ruokapöytä saatiin sijoittumaan paremmin, Hinkka toteaa.
Käyttäjälähtöinen näkökulma esiin
Samankaltaisia hyötyjä saadaan mallintamalla myös sairaalaympäristö, jossa erilaisten letkujen ja happilaitteiden paikat pitää miettiä tarkkaan.
 
– Mallintamalla saadaan käyttäjälähtöinen näkökulma esiin. Eri sidosryhmät saadaan samaan tilaan vaivattomasti arvioimaan tilaa käyttäjän näkökulmasta sekä toisaalta myös niitä asioita, jotka vaikuttavat tilassa liikkumiseen ja käytännön työskentelyyn, Granon myynnin kehityksessä työskentelevä Suvi Viitala sanoo.
Palataan kliinisestä sairaalaympäristöstä takaisin Ompputarhaan, joka on Granon ensimmäinen 3D-mallintama rivitalokohde. Viitalan mukaan Ompputarha on hieno päänavaus pienempien rakennusliikkeiden suuntaan, mutta mitä mieltä Tikirakin Hinkka on lopputuloksesta?
 
– Totta kai se on paljon parempi kuin 2D-mustavalkopohjakuva, josta maallikon voi olla vaikea mieltää, minkälaisen asunnon on saamassa. Olemme positiivisesti yllättyneitä lopputuloksesta: laatu on jo sillä tasolla, että havainnekuvat antavat hyvin realistisen vaikutelman. Niillä pystytään tuomaan mielikuvia isojen ikkunapintojen tuomasta valosta ja avaruudesta.
Hinkka visioi, että tulevaisuudessa Tikirak ottaa käyttöönsä virtuaalimallit. Rakennuskohteesta kiinnostuneet voisivat virtuaalilasit päässään liikkua tilassa ja vaihtaa esimerkiksi parketin, kalusteiden ja laattojen väriä sekä tarkastella erilaisia sisustusvaihtoehtoja.
 
– Tämä oli ensimmäinen 3D-mallinnettu kohteemme, mutta ei missään tapauksessa viimeinen. Haluamme olla mukana kärkijoukossa tekemässä asunnonostosta entistä havainnollisempaa potentiaalisille asunnonostajille.